Posts

Cheesy Uttapam / चीझ उत्तपा / ચીઝ ઉત્તપા

Image
Today we make South Indian Recipe...  आज हम बनाएंगे साऊथ इंडियन रेसिपी।   આજ આપડે બનાવીશું સાઉથ ઇન્ડિયન રેસીપી. Ingredients /  सामग्री / સામગ્રી -: Any Small Rice / कोई भी छोटे चावल / કોઈ પણ જીણા ચોખા - : 1 Cup Split Black Gram / उरद की दाल ( छिलके बिगर की) / અળદની દાળ (ફોતરાં વગરની) - : 1/2 Cup Semolina / सूजी / સોજી - : 1/2 Cup Fenugreek Seeds / मेथी के दाने / મેથી દાણા  - : 1/2  TSP Chopped Onion / कटी हुई प्याज / સમારેલી ડુંગળી - : 2 Piece Chopped Green Chili / कटी हुई हरी मिर्च / સમારેલા લીલા મરચાં - : 3 to 4 Piece Chopped Tomatoes / कटे हुए टमाटर / સમારેલા ટામેટા - : 2 Piece Red Chili Powder / लाल मिर्च पाउडर / લાલ મરચાનો પાવડર  - : 1 TSP Chopped Coriander / कटा हुआ हरा धनिया / સમારેલું કોથમીર - : 3 to 4 TSP Chaat Masala /  चाट मसाला / ચાટ મસાલો  - : 1 TSP Salt / नमक / મીઠું  - : As per Taste Oil /  तेल / તેલ - :  As per Need Cheese /  चीझ / ચીઝ - : 100 Gram Take a bowl first. And take Split Black Gram in it. Then wash it thoroughly with clean wat

Fry Idli / फ्राई की हुई इडली / વઘારેલી ઈડલી

Image
Whenever there was an Idli and Sambhar in the house, it did not happen that the idli was not excessed. That is why this recipe for Idli is not going to waste. घर में जब भी इडली और सांभर बना हो और इडली बची ना हो ऐसा होता नहीं हे. इसीलिए ये रेसिपी इडली का बिगाड न हो उसके लिए हे.   ઘરમાં જયારે પણ ઈડલી - સંભાર બન્યો હોય અને ઈડલી વધી ના હોય એવું બને નઈ. એટલે જ આ રેસીપી ઈડલી નો બગાડ ના થાય તેની માટે છે. Ingredients /  सामग्री / સામગ્રી -: Excess Idli / बची हुई इडली / વધેલી ઈડલી - : 5 Piece Curry Leaves /  करी पत्ता / કઢી પત્તા - : 5 Piece Mustard /  सरसों / રાઈ - : 1/4 Spoon Hing / हींग / હીંગ - : Just a small Pinch Chopped Coriander / कटा हुआ धनिया / સમારેલુ  કોથમીર - : 2 Spoon Oil /  तेल / તેલ - : 2 TSP Turmeric Powder / हल्दी /  હળદર - :  Just a small Pinch Red Chili Powder /  लाल मिर्च पाउडर / લાલ મરચું પાવડર  - : 1 Spoon Salt /  नमक / મીઠું -: As per Taste Preparation / पद्धति / રીત -: first take excess idli. and cut in small - small Piece. Then fry it. T

Potatoes and Flattened Rice Recipe (Aaloo Pohe) / आलू पोहे / બટાકા પૌંવા

Image
Ingredients /  सामग्री / સામગ્રી -: Flattened Rice / पोहे / પૌંવા - : 2 Cup Boiled Potato (Big) /उबला हुआ आलू (बड़ा) / બાફેલું બટાકું (મોટું) - : 1 Piece Chopped Onion / कटी हुई प्याज़ / સમારેલી ડુંગળી - : 1 Piece   Chopped Green Chili / कटी हुई हरी मिर्च / સમારેલા લીલા મરચાં - : 3 - 4 Piece Oil /  तेल / તેલ - : 4 TSP Mustard /  सरसों / રાઈ - : 1/4 Spoon Hing / हींग / હીંગ - : Just a small Pinch Turmeric Powder / हल्दी /  હળદર - : 1/4 TSP Curry Leaves /  करी पत्ता / કઢી પત્તા - : 6 to 7 Piece Peanut / सींग दाने / સીંગ દાણા - : 2 Spoon Chopped Coriander / कटा हुआ धनिया / સમારેલુ  કોથમીર - : 2 Spoon Salt /  नमक / મીઠું -: As per Taste Preparation / पद्धति / રીત -: Soak up flattened rice first. Take the flattened rice in a jar or bowl. And put 2 glasses of water inside the pot and wash it. Then drain all of it and drain the flattened rice. Then set it aside. Then take a pan. Heat the oil in a pan. Once the oil is well heated, add the hing, mustard, curry leav

Jackfruit Curry / कठल की सब्जी / ફણસ નું શાક

Image
We will apply oil on the knife before cutting the Jackfruit. Then cut the Jackfruit. First, remove the green peel and cut it into a few large pieces, as well as remove seeds and seeds peel then wash in water.. Ready to make Jackfruit . कटहल काटने से पहले हम चाकू पर तेल लगाएंगे। फिर कटहल काट लें। सबसे पहले, हरे छिलके को हटा दें और इसे कुछ बड़े टुकड़ों में काट लें, साथ ही बीज और बीज के छिलके को हटा दें और फिर पानी में धो लें .. तैयार है कटहल पकाने के लिए  .. ફણસ ને કાપતા પેહલા ચાકુ પર તેલ લગાવીશું. પછી આ ફણસ ને કાપવું. સૌ પ્રથમ તેની લીલા રંગ ની છાલ ને કાઢી લેવી અને તેના થોડાક મોટા ટુકડા માં કાપી લેવું તેમજ બી તેમાંથી જુદા કરીને છોલી લેવા અને બી ને કાપીને પાણી થી ધોઈ લેવું. તૈયાર છે ફણસ બનાવવા માટે... Ingredients /  सामग्री / સામગ્રી -: Chopped Onion / कटी हुई प्याज़ / સમારેલી ડુંગળી - : 2 Piece Chopped Jackfruit / कटा हुआ कटहल / સમારેલું ફણસ - : 500 Grams Garlic, Ginger, Green Chili, Cumin and Coriander Paste / लहसुन, अदरक, हरी मिर्च, जीरा और हरे धनिये का पेस्ट / લ

Sweet (Meethi) Sevaiya / मीठी सेवइया / મીઠી સેવૈયા

Image
#meethisevaiya Ingredients /  सामग्री / સામગ્રી -: Ghee / घी / ઘી - : 2 Spoon Wheat Sevaiya / गेंहू की सेवइया / ઘઉં ની સેવૈયા - : 100 Gram (1 Cup) Slices of Almonds /  कतरी हुई बादाम / બદામ ની કતરણ - : 1 Spoon Slices of Cashew / कतरे हुए काजू / કાજુ ની કતરણ - : 1 Spoon Cardamom Powder / इलाइची पाउडर / ઈલાયચી પાવડર  - : 1 Spoon Milk / दूध / દૂધ - : 2 Cup Sugar / सक्कर / ખાંડ - : As per Need / Taste Poppy Seeds / खसखस / ખસખસ - : 1 Small Spoon     Preparation / पद्धति / રીત -: Take a Pan first. Heat ghee in a pan. As ghee is hot, add wheat sevaiya to it. and done it on gas slow flame. Let it stir for 2 to 3 minutes. As the sevaiya is reddish in colour, add milk and sugar to it. And let it boil for 10 to 12 minutes. Occasionally shaking with a slight hand. Now add almond slices, cashew nuts slices, cardamom powder and poppy seeds and turn off the gas after1 to 2 minutes. Serve the Sweet Sevaiya in a bowl and garnish with almonds and cashews. If you like the re

Bottle Gourd & Fenugreek Balls / लौकी और मेथी के मुठिए / દૂધી અને મેથી ના મુઠીયા

Image
This is One of the Gujarati Recipe. It is good to eat as Morning Breakfast, Evening Tea or Namkeen. यह एक गुजराती रेसिपी है। इसे सुबह के  नाश्‍ते , शाम की चा और नमकीन की तरह खाया जा सकता हे। આ એક ગુજરાતી રેસિપી છે. તેને સવારના નાસ્તા તરીકે, સાંજ ની ચા અને નમકીન તરીકેપણ  શકાય છે. Ingredients /  सामग्री / સામગ્રી -: Slices of Bottle Gourd / छिली हुई लौकी / છીણેલી દૂધી - : 1 Cup Chopped Fenugreek / कटी हुई मेथी / સમારેલી મેથી - : 1 Cup Curd / दही / દહીં  - :4 Spoon Lemon Juice / निम्बू का रस / લીંબુ નો રસ - : 5 Spoon Sugar /  चीनी /  ખાંડ - : 1 Spoon Wheat Flour (Thin) / गेहू का छोटा आटा / ઘઉંનો જીણો લોટ - : 1/2 Cup Wheat Flour (Thick)/ गेहू का मोटा आटा / ઘઉંનો જાડો લોટ - : 1/2 Cup Salt / नमक / મીઠું - : As per Need / आवश्यकता के अनुसार / સ્વાદાનુસાર Turmeric Powder / हल्दी /  હળદર - : Just a Small Pinch Red Chili Powder / लाल मिर्च पाउडर / લાલ મરચું પાવડર - : 1 Spoon Hot Spice /  गरम मसाला / ગરમ મસાલો - : 1 Small Spoon Chopped Coriander / कटा हुआ धनिया / સમારે

Sour & Sweet Dal (lentils) / खट्टी मिट्ठी दाल / ખાટી મીઠી દાળ

Image
Ingredients /  सामग्री / સામગ્રી -: Toor Dal (Lentils) / तुर दाल / તુવેર દાળ - : 1 Cup Mustard / राइ / રાઈ - : 1 Small Spoon Oil /  तेल / તેલ - : 4 Spoon Curry Leaves /  करी पत्ता / કઢી પત્તા - : 4 to 5 Piece Molasses or Sugar / गुड़ या चीनी  / ગોળ  અથવા ખાંડ - : 1 Small Cup Lemon Juice /  निम्बू का रस / લીંબુ નો રસ - : 2 Spoon Hing / हींग / હિંગ - : Just Small Pinch Dry Red Chili /  सुखी हुई लाल मिर्च / સુકાયેલા લાલ મરચાં - : 2 - 3 Piece Bay Leaves / तेज पत्ता / તજ પત્તા - : 2 - 3 Piece Peanuts / सींग दाने / સીંગ દાણા - : 2 Spoon Chopped Tomato's / कटा हुआ टमाटर / સમારેલા ટામેટાં  - : 1 Piece Chopped Green Chili / कटी हुई हरी मिर्च / સમારેલા લીલા મરચાં  - : 3 to 4 Piece Turmeric Powder / हल्दी /  હળદર - : 1/2 Spoon Red Chili Powder / लाल मिर्च पाउडर / લાલ મરચું પાવડર - : 1 TSP Hot Spice Powder / गरम मसाला / ગરમ મસાલા - : 1/4 TSP Chopped Coriander / कटा हुआ धनिया / સમારેલુ  કોથમીર - : As per Need Cloves / लौंग / લવિંગ - : 2 Piece cinnamon small Piece /  द